Antioksidanti i rak

Antioksidanti i rak

Antioksidant i rak. Antioksidanti su molekuli koji mogu da spreče oksidaciju drugih molekula. Oksidacija je hemijska reakcija u kojoj se elektroni prenose sa oksidacionog sredstva na neki molekul. U oksidacionim reakcijama mogu nastati slobodni radikali, koji započinju lančane reakcije. Slobodni radikali su reaktivna jedinjenja, koja imaju elektron viška i zato stupaju u reakcije sa drugim molekulima, i na taj način dovode do oštećenja ćelijskih struktura. Antioksidanti sprečavaju lančane reakcije u kojima se oštećuju drugi moleluli u ćelijama, tako što se sami oksidišu. I eto slobodnog puta ka pojavi raka. Iz tog razloga je primena antioksidanata veoma bitna kako u preventivne svrhe tako i u fazi borbe protiv raka. Ono što smo kroz dugogodišnji rad sa pacijentima u našem savetovalištu primetili to je da su pacijenti koji su tokom terapija koristili antioksidante mnogo bolje prošli i to u svakom zdravstvenom smislu. Ovom prilikom ćemo posebnu pažnju posvetiti nuspojavama hemioterapije, jer veoma često nam se čini da su nuspojave hemioterapije gore od primarne bolesti. O nuspojavama hemioterapije pročitajte ovde…

Naime, citostatik na svom putu kroz naše telo kao otrov uništava ćelije, kako tumora tako i krvne loze (pad krvne slike), rožnate ćelije (opadanje kose), digestivnog trakta (mučnina, dijareja isl.), nervne ćelije (neuralgije) itd. To dovodi do opšte malaksalosti, pada imunog sistema, a usled toga do pojave mnogobrojnih infekcija, posebno pojave kandide. Pa posle hemioterapije često imamo situaciju da je došlo do smanjenja tumorske mase ali i do katastrofalnog smanjenja imunog sistema, pa je razlika potencijala između bolesti i imunog sistema drastično povećana ali u korist bolesti bez obzira na pad tumorske mase. Da slikovito objasnimo, pre hemioterapije rak je bio na 7 spratu a imuni sistem na 5 spratu solitera zvanog zdravlje, posle hemioterapije veoma često je tumor npr. na 3 spratu a imunitet u podrumu. Takvom imunitetu je, mnogo, mnogo teže da preuzme svoju osnovnu funkciju i da nas štiti od daljeg napredovanja bolesti. Tu je primena antioksidanata pokazala veoma dobre rezultate.

Prirodno, antioksidanti se putem ishrane unose u naš organizam. Koji su, dakle, plodovi koji sadrže veću količinu antioksidanata, naročito onih koji mogu da unište ćelije tumora. Koje je to voće, povrće i začinsko bilje koje je najbolje konsumirati? Da krenemo od voća.

Najkorisnije voće su mandarine, šumski plodovi (ribizle, kupine, maline, borovnice), jagode, kruške, jabuke i avokado. Da ne bude zabune, i ostalo voće ima korisne sastojke i treba ga konsumirati, ali, ako tražite jake antioksidante, u navedenom naći ćete ih u najvećoj količini. Problem je što konzumiranjem voća mi unosimo i fruktozne šećere koji se kasnije u telu pretvaraju u glukozu i tako hrane tumorsku ćeliju, više o tome pročitajte ovde…

Kada je posredi povrće, najbolji je kupus (njega bar ima tokom cele godine i može da se koristi za veliki broj različitih jela), brokoli (ako ih nikad niste spremale, sprema se manje-više isto kao karfiol), artičoke, crvene i žute paprike, špargle i tikvice. I ovde važi pravilo kao i za voće – korisno je i ono povrće koje nismo naveli, samo u manjoj meri, što nije razlog da ga izbacite sa svoje trpeze.

I začinsko bilje može da sadrži jake antioksidante, naročito peršun (koji ujedno ima visok sadržaj gvožđa i prirodni je diuretik što je dobro za izbacivanje toksina iz tela), ruzmarin, timijan, bosiljak, žalfija i nana.

Antioksidanti i rak

Problem je što su pacijentima posle hemioterpije potebne velike količine antioksidanata kako bi se smanjile nuspojave, a mnogi pacijenti ne mogu da jedu ili piju velike količine gore navedenih prirodnih izvora antioksidanata, zbog tih nuspojava.

Ovo su načini kako da unesete veoma moćne antioksidante u svoje telo i na taj način izvršite detoksikaciju organizma koje je stradalo od hemioterapije.

Kada se koriste antioksidanti i Vi budete dosledni i sprovodili detoksikaciju organizma, imate velike šanse da smanjite nuspojave hemioterapije i time podignete svoj imuni staus organizma, a samim tim da i terapija smanjenja tumorske mase bude uspešna.

Za više informacija obratite nam se na 0616353018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *