Search
уторак 22 јануар 2019
 • :
 • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Aronija ta čudesna biljka

Aronija ta čudesna biljka

Biljka aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičašto voće, najviše liči na borovnicu a dobila je naziv sibirska borovnica i to iz dva razloga. Prvi je taj što je iz Severne Amerike, gde joj je i postojbina, najranije dospela u Sibir a drugi zbog toga što je otporna na veoma niske temperature. Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste i obliku grma i ukoliko ima dovoljno prostora može dostići visinu oko 2 metra. Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koji je malo oporijeg ukusa od borovnice. Interesantna je i činjenica da se plodovi aronije dobro održavaju na grmu tako da se mogu brati i dva meseca nakon sazrevanja.

Saznaj više na našem video kanalu

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), do te mere da je čak mnogo moćniji antioksidans od brusnice i drugog crvenog bobičastog voća. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa i teških metala. Od vitamina sadrzi C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sardzi i redak vocni sećer sorbitol.

ARONIJA KAO ANTIOKSIDANS

Na primer, konzumacija samo jedne male bobice promera nekoliko milimetara ispuniće vaš organizam količinom nutritijenata koje obično unesete tokom celog dana. Iako je reč o prehrambenom proizvodu ona je pravi prijatelj u borbi protiv niza opakih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Aronija je snažan antioksidans koji sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih stanica u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma za što su zaduženi antocijanini, tanini, vitamin C i vitamin E.

Aronija ima neverovatno visok nivo antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonida, gde glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čini najjačim dosad poznatim antioksidansom. Upravo antocijanini utiču na otpor ove biljke i neverovatnu antioksidativnu snagu. Naša iskustva u Savetovalištu “Vera u Život” su pokazala das u pacijenti koji su koristili aroniju za vreme hemioterapije ili radiološke terapije u velikoj meri smanjili nuspojave istih. Iz tog razloga veoma smo čvrsti u stavu da je kod onkoloških bolesnika preporućljivo da piju aroniju pogotovu za vreme trajanja terapija.

Lekovita svojstva aronije

Lekovita svojstva aronije je teško nabrojati a da se neka od njih ne izostave ali ćemo navesti najpoznatija: podstiće cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, podiže imuni status  organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.

Posebno ističemo njen blagotvoran uticaj na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa što je izuzetno važno kod onkoloških pacijenata.

Lekovita svojstva i primena

 • Antikancerogeno dejstvo – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre (antocijanin i proantocijanidin)
 • Antioksidans – sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)
 • Glava – poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P)
 • Srce – smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkce starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P)
 • Urinarni trakt – leči urinarne infenkce (5-10 puta efikasne od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)
 • Jačanje imuniteta – sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip…) (biofenoli, vitamin C)
 • Endokrine žlezde – poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči diebetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu (sorbitol, antocijanin)
 • Krv i krvni sudovi – popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli) ovo je posebno važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Želudac – smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin) ovo je posebno važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Creva – smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive ovo je posebno važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Jetra i žuč – poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesk i žučni kamen (fenoli, flavonidi) ovo je posebno važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Čišćenje organizma – vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terape (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima) ovo je posebno važno kod bolesnika koji su na hemioterpiji.
 • Višestruko skraćuje vreme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju; što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P,C i E) ovo je posebno važno kod bolesnika koji su imali operativni zahvat..

 

The oxygen radical absorbance capacity (skraceno ORAC u prevodu antioksidativni kapacitet) predstavlja jedinicu za merenje vrednosti antioksidansa u namirnicama. Nakon istraživanja koja su vršena širom sveta saopšteno je da 100 grama zrelih plodova arone sadrži 16.100 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme. Zahvaljujući tome ne samo da sprečava pojavu raka već i pomaže u lečenju malignih oboljenja time što unistava ćele raka.

Miloš Savićević