Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Kako koristiti podršku drugih

Kako koristiti podršku drugih

Kako koristiti podršku drugihSocijalna mreža podrške sačinjena je od nama bliskih ljudi (partner, roditelji, deca, članovi porodice, bliski prijatelji), ali i onih malo manje bliskih (poznanici, stručna lica, drugi koji su i sličnoj situaciji kao mi). Pomoćnika i i podrške koju oni mogu pružiti ima raznih. Najkvalitetnija podrška je ona koja se poklapa sa potrebama primaoca. Zvuči jednostavno, ali nije baš uvek tako. Pogotovo kada su i jedni i drugi zabrinuti i kada postoji neznanje i neizvesnost. Zbog toga smo izdvojili nekoliko karakteristika osnovnih vidova psihosocijalne podrške, a na vama je da svoje potrebe iskažete na način koji će drugima biti razumljiv, te im tako olakšate.

Period u kome se nalazite i zadaci koji stoje pred vama nisu test sposobnosti i viština, tako da i ukoliko imate tendenciju da sami rešavate stvar kako znate i umete i tako dokažete svima da ste sposobni i dovoljni za rešavanje svakog problema, ili prolazite kroz život kao „usamljeni jahač“ , sada vam takve pozicije neće biti od koristi. Preporuka je da koristite socijalnu podršku i uzimate ono što vam se pruža.

Saznaj više na našem video kanalu

Pomoćnici za informacije

To su oni koji vam pomažu u prikupljanju informacija i oni koji su izvori informacija. Prvih ima mnogo više, nekada se od njih ne možete „odbraniti“, u želji da pomognu opterećuju vas svojim savetima i saznanjima, ne uzimajući u obzir da nisu jedini koji to rade. Mnogo značajniji su ovi drugi pomoćnici, koji su sami proveren izvor informacija, a njih birate i koristite sami.

Izvori emocionalne podrške

Bliski prijatelji, članovi porodice, partner, ali i lekar i psiholog mogu pružiti adekvatnu emocionalnu podršku. Ona takođe podrazumeva empatiju, razumevanje, razgovor, ulivanje optimizma, razjašnjavanje i bolje sagledavanje situacije u kojoj se nalazite. Postoji razlika između stručne i laičke podrške. Naša preporuka je da koristite obe, u skladu sa svojim potrebama.

Praktični pomoćnici

Osobe koje mogu pružiti negu, materijalnu, finansijsku ili praktičnu pomoć, obezbeđivenje namirnica, pomoć u domaćinstvu ili na poslu, brigu oko dece, obezbediti prevoz, smeštaj…

Preporuke:

Najčešće se dešava da jedna osoba pruža više oblika podrške. Ova podela će vam olakšati da „uposlite“ one koji od silne želje da vam pomognu rade pogrešno, suprotno onome što vama treba. Usmerite razgovor u pravcu onoga što želite sa njima da radite ili im jednostavno recite da vam je razgovor sasvim dovoljna podrška.

Jasno iskazujte svoje potrebe (ne želje ). Prepoznajte svoju potrebu i iskažite je tako da drugi mogu da je razumeju i zadovolje. Koliko god da su vam bliski vaši bližnji, oni ne mogu da čitaju vaše misli, i sami su u situaciji koja je za njih nepoznata i sami imaju svoje misli i osećanja koje treba dovesti u red. Imajte razumevanja za njih i pomozite im da vam pomognu tako što ćete pravovremeno i jasno komunicirati, iskazati svoje potrebe. Mnogi iskazuju svoje želje pa moraju ponavaljati iznova, jer druga osoba ne generalizuje ili ne smtra da je to vaša stalna potreba. Primer: „Hoću da izađem napolje“, za drugu osobu može značiti da vam u kući ne prija pa želitite da „pobegnete“; da je rekla ili uradila nešto pogrešno; može biti zabrinuta da li ćete se napolju prehladiti.. zato iskažite svoju potrebu: “Potrebno mi je da se opustim i napunim energijom, prija mi kada izađem napolje . Idem da se prošetam….“. Vremenom će drugi znati šta vam je potrebno i samim tim će i sami biti opušteniji u odnosu sa vama.