Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Kako nastaje tumor?

Kako nastaje tumor?

kako nastaje tumor, rak, kancer, karcinom
Najvažnije što ste ikada pročitali o tretmanu malignog oboljenja.
Maligno oboljenje ili tumor nastaje kada telo ne uspe da prepozna i uništi ćelije koje se nerazmnožavaju normalno. Zašto?
Kod prosečnog čoveka svakodnevno se replicira oko 100,000,000 ćelija, što je broj koji sam po sebi podrazumeva da će se neke od njih replicirati sa greškom. Jedna od glavnih funkcija imuno-sistema jeste da otkrije i uništi takve ćelije,a ako u tome ne uspe, nastaje tumor (kancer ili rak). To znači da je tumor (kancer) pre svega bolest disfunkcije imuniteta.

Kako nastaje tumor

Da bi došlo do pojave zloćudnog tumora, moraju se desiti tri stvari:
1. Početak procesa predstavlja greška u replikaciji ćelije. Postoje brojni uzroci povećanja broja takvih grešaka, a najčešće su to hemikalije (karcinogeni), virusi, i, naravno – životno doba. Sa 10 godina većina ljudima jako malo grešaka pri reprodukciji ćelija, manje od 1.000 dnevno na ukupan broj od 100 miliona replikacija. Po nekim teorijama, do svoje 60. godine imamo bar 100.000 ćelija koje se ne razmnožavaju normalno. Kao posledica toga, rak se češće sreće kod šezdesetogodišnjaka nego kod deteta od deset godina.
2. Druga stvar koja mora da se desi jeste da imuno-sistem ne prepozna nenormalnu ćeliju kada se ona formira. Ako takva ćelija prođe neprimećeno i opet se podeli, onda često dolazi do trećeg koraka.
3. Imuno-sistem ne reaguje (ili bar ne reaguje idealno) i dozvoli da tumor nastavi da raste. U većini slučajeva organizam će savladati tumor tokom nekoliko dana/nedelja/meseci njegovog postojanja. Ali, tumor ponekad izbegne otkrivanje i raste dok ne postane toliko velik
da sadrži na stotine miliona ćelija. Dešava se da taj proces traje i 10 godina, a tada je imuno-sistemu teško da organizuje efektnu odbranu protiv napadača.
Koncept konvencionalnog lečenja raka počiva na činjenici da tumor treba iseći, spaliti i otrovati da bi se ubile maligne, i pritom
podržale zdrave ćelije. Metode izbora su operacija, hemoterapija i radijacija, i to je najbolje što savremena medicina može da ponudi. Međutim, zdravstvene institucije u svetu (naročito u Japanu) ovim standardnim metodama postepeno dodaju još jednu komponentu – dodatnu podršku imunološkom sistemu.
Nije dovoljno uzeti nož i iseći maligno tkivo, uništiti ga pomoću hemioterapije ili spaliti zračenjem. Time se ne uklanja uzrok raka, a to je disfunkcija imunog sistema koje je i dozvolila da dođe do razvitka malignog tkiva. Neophodno je preduzeti adekvatne korake da bi se pokrenula efektna i odgovarajuća reakcija imuniteta.
Uz konvencionalni tretman raka stopa povratka tumora toliko je visoka da je lekarima u Americi čak zabranjeno da koriste reč “izlečen”. Umesto toga, od njih se zahteva da koriste izraz “u remisiji”. To je zato što se zna da je gotovo sigurno da će se rak vratiti u sledećih 5 godina. Zašto? Zato što je, nakon operacije i hemoterapije i zračenja, isti onaj uzrok koji je doveo do stvaranja malignog tumora još uvek prisutan.
Klasična medicina detektuje tumor kada broj tumorskih ćelija premaši 3500 000 I tada može da ga napadne,kada ga ne detektuje svi smo “zdravi” ali tumor je i dalje u prisutan i čekamo da se pojavi kako bismo mogli da reagujemo na posledicu. Hemioterapijom uništavamo maligne ćelije, ali isto tako i zdrave ćelije pogotovo ćelije koje se brzo razmnožavaju kao što su ćelije krvne loze, ćelije digestivnog trakta, rožnate ćelije i slično, a što opet posledično obara imuni sistem tako da se vraćamo na početak ove priče-DISFUNKCIJA IMUNOG SISTEMA JE UZROK TUMORA a osnovno načelo lečenja jeste otkloniti uzrok.

Dr. Milijana Perić