Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Kako šećer hrani tumorske ćelije

Kako šećer hrani tumorske ćelije1

Kako šećer hrani tumorske ćelije

Saznaj više na našem video kanalu

Tumori pre svega metabolišu glukozu što znači da se hrane šećerom. Rafinisani šećer je više droga nego zdrava hrana. Šećer u krvi postoji da bi se hranio mozak i druga tkiva zavisna od glukoze i da se obezbedi energija za pokrete mišića. Kada ceo dan sedimo i unosimo šećere taj isti se nema gde sagoreti pa dovodi do problema. Šećer na nekoliko načina podstiče razvoj raka.

  • Ćelije raka koriste koriste glukozu iz krvi kao hranu isto kao fermentušući organizmi.
  • Podizanje nivoa šećera u krvi obolelog je kao bacanje benzina na tinjajuću vatru.
  • Podizanje nivoa glukoze u krvi potiskuje imuni sistem koji se bori protiv tumora.

Ćelije raka primarno koriste glukozu kao gorivo pri čemu se mlečna kiselina nakuplja kao nusproizvod metabolizma. Kiselina stvara sniženi pH, acidozu, što se manifestuje umorom, uvećanjem jetre i malaksalošću. Ovim neefikasnim metaboličkim putem se oslobađa samo 5% energije dostupne u hrani što je i razlog da oboleli od raka umiru u stanjima kaheksije i pothranjenosti. U toku same terapije raka treba regulisati nivo šećera u krvi putem ishrane, dodacima ishrani, lekovima, vežbama, smanjenjem stresa.

Uloga šećera u rastu i metastaziranju raka može biti iskorišćena da bi se pomoglo obolelom od raka terapijama kao što su:

  • Program ishrane uzimajući u obzir glikemijski indeks unetih namirnica ne bi li se tako smanjio nivo šećera u krvi i ćelije raka izgladnele.
  • Procenama napredovanja tumora putem PET-a.
  • Neke materije iz biljaka mogu blokirati ulazak glukoze u ćelije raka, takav je na primer ekstrat avokada koji treba uvesti kao dodatak ishrani.
  • Davanje leka hidrazin sulfata onemogućava stvaranje glukoze u ćelijama raka.

U svetskim bolnicama pametni naučnici su smislili načine kako da nadmudre ćelije raka i iskoriste njihovu glad za glukozom u cilju lečenja malignih bolesti. Davanjem visokih doza vitamina C koji inače ima istu strukturu kao glukoza, maligne ćelije ga poput sunđera upijaju misleći da pri tome uzimaju svoje omiljeno gorivo, ali pri tome ostaju gladne. To je osnova metaboličke terapije da se sa visokim dozama Vitamina C, ostalih važnih suplemenata, nzima, frekventne terapije i dr uništi tumorska masa. Neki naučnici su pak prvobitno podsticali rast tumora davanjem rastvora glukoze a zatim ga naglo spržili davanjem jake hemoterapije ili zračenjem. Na taj način su udvostručili stopu preživljavanja pacijenata. Takođe, naučnici su patentirali posebnu formulu za totalnu perenteralnu ishranu ovih pacijenata koja sadrži jako malo šećera i dosta proteina i masti. Cilj ovakvih formula je nahraniti imuni sistem ali ne i rak.