Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Svako ima svoj put

svako ima svoj putSvako ima svoj put

„Krčenje šume“

Odakle da krenete i kako da napravite svoj plan izlečenja? Ne postoje dve osobe koje su na potpuno identičan način prošle kroz lečenje kancera. Pored razlike u medicinskim intervencijama, tretmanima i prognozama, svi tragaju i za alternativnim rešenjima. Kako prokrčiti šumu i pronaći svoj put u moru informacija, pod burnim emocijama, okruženi brojnim ljudima koji ne znaju šta da nam kažu?

Saznaj više na našem video kanalu

Postoji nekoliko koraka koji vam mogu pomoći:

  1. Zauzimanje stava i određivanje konkretnog cilja

Šta želim da postignem trenutno? Odgovor na ovo pitanje se menja iz faze u fazu. Ne znači da se njegovim ostvarenjem neće pojaviti drugi, viši cilj. Za nekog će prvi cilj biti smanjenje tumorske mase, drugi cilj operacija i dobar oporavak, treći povratak kvaliteta života… za nekoga će prvi cilj biti operacija i dobar oporavak, drugi pronalaženje najboljeg alternativnog sredstva… treća osoba odbija operaciju i za nju je prvi cilj smanjenje tumorske mase… Nemojte se porediti sa drugima. Svako ima svoj put. Ne postoje dve osobe koje su imale identičan tok bolesti i tok lečenja. Prepoznajte sve ono na šta možete da utičete, jer je tu moć vaše odluke najveća.

  1. Informišite se: Šta konkretno treba da uradim da bih to ostvario? Koliko to traje? Gde ću to da uradim? Šta mi je sve potrebno? Koliko mi je novca za to potrebno?

Neophodna je saradnja sa lekarima, kao i svojevrsna edukacija o bolesti, fazama, toku lečenja, terapijama. Jedan deo edukacije je prikupljanje informacija koje je kasnije potrebno selektovati. Selekcija je jako važna, kako bismo mogli da se organizujemo i uspostavimo nekakav red i sproveli odgovarajuće aktivnosti. Za to su nam potrebni kriterijumi koje donosimo na osnovu znanja i saznanja do kojih smo došli. Ako je cilj na primer podizanje imuniteta, jedan od kriterijuma može biti ph vrednost, pa u skladu sa tim selektujemo nekoliko načina (ishrana, preprati,…). Što znači da nećemo koristiti pet različitih stvari za postizanje istog efekta, a zbog toga odbaciti nešto što nam je takođe potrebno. Pogotovo kada je reč o alternativnim sredstvima i informacijama koje vam dolaze od drugih ( iz neposrednog okruženja) i koje sami nalazite (na internetu, u medijima).

  1. Ko će mi pomoći?

Ne ustručavajte se da primate podršku ljudi iz vaše okoline. Za konkretan korak koji želite da preduzmete razmislite ko vam može dati relevantne infomacije, ko vam može pomoći da do tih informacija dođete, ko vam može pružiti praktičnu ili fininasijsku pomoć, a ko će vas najbolje razumeti i pružiti emotivnu podršku kada vam bude trebala. Nekada će se desiti da je sve u jednoj ili dve osobe, nekada je to više ljudi, menje ili više bliskih, u zavisnosti od toga šta konkretno stoji pred vama kao zadatak. Više o adekvatnom korišćenju socijalne podrške. Savetovalište kao što je savetovalište „Vera u život“ vam može pomoći u kreiranju svog puta. Ne ustručavajte se jer za nas ne postoji glupo pitanje.

  1. Donošenje odluka

Svaka odluka, bilo da se ona odnosi na izbor načina ishrane, alternativnih sredstava lečanja, terapije… sa sobom nosi i neke neprijatne pojave. Kada se odlučimo za nešto odlučujemo se i za prihvatanje, odnosno trpljenje, neprijatnih pojava koje uz to idu, imajući u vidu u svakom trenutku da smo odluku doneli u skladu sa ostvarenjem svog cilja. Ne prebacujete odgovornost donošenja odluka na druge.

  1. Sprovođenje svog plana , šta ako se dogodi nešto nepredviđeno?

Velika je verovatnoća da se dogodi nešto nepredviđeno. Što ne mora značiti da moramo odmah odustati od svog plana. Ako je potrebno dodatno se edukujte i proverite da li nepredviđena okolnost remeti vaše planove ili ne. Ako se to dogodi setite se svog prioriteta i svog trenutnog cilja. Izmenite svoj plan u skladu sa novonastalom situacijom. Možda se isti efekat može ostvariti na drugi način, koji je i dalje dostupan.