Search
среда 12 децембар 2018
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Grupa podrške za osobe obolele od malignih oboljenja

Grupa podrške za osobe obolele od malignih oboljenja

grupa podrškeSavetovalište „Vera u život“ u okviru svojih aktivnosti organizuje grupne susrete za svoje korisnike. Prednosti ovakvih sastanaka za pacijente i članove njihove porodice su višestruke.

Susreti su vođeni od strane psihologa, odvijaju se u prijatnom ambijentu i dobroj atmosferi , što zahteva poštovanje osnovnih pravila grupnih susreta od strane njenih članova.

Cilj ovih susreta je međusobna podrška obolelih, razmena mišljenja, osećanja i iskustava koje ne odnose samo na lečenje, već i međuljudske odnose sa drugima, svakodnevno funkcionisanje , odnos prema oboljenju, budućnosti, sebi.

Da bi se ostvario dobar efekat grupnog rada i održao kvalitet, grupa za sada može brojati

U toku jednog susreta obrađuju se različite teme, koje su trenutno aktuelne za članove grupe.

Grupi se možete priključiti na bilo kom narednom susretu (ukoliko grupa nije popunjena), u dogovoru sa psihologom.

Pre pristupanja grupi podrške potrebno obaviti bar jedan individualni razgovor sa psihologom Savetovališta „Vera u život“ , gde ćemo se bolje upoznati i definisati osnovne ciljeve i dobrobiti koje možete izvući iz iskustvenog rada u grupi, kao i kako vaše iskustvo može biti od koristi drugima.

Kontakt za zakazivanje razgovora sa psihologom: 060/369-55-09 (Marijana)

Zašto preporučujemo učestvovanje u grupi podrške?

  1. Zato što se nalazite u okruženju koje vas razume bolje od onih koji nikada nisu imali takvo iskustvo
  2. Zato što možete videti kako se drugi ponašaju i razmišljaju u sličnoj situaciji
  3. Možete prepoznati svoje prednosti i snage
  4. Svojim iskustvom možete pomoći i motivisati nekog sličnog Vama
  5. Zato što možete razgovarati o bilo kojoj temi, a da vas toga ne bude stid, da vas niko ne kritikuje i ne osuđuje.

Pri izboru tema na svakom pojedinačnom susretu vodimo se trenutnim prioritetom za same učesnike. Kako biste stekli uvid o tome šta se sve može diskutovati na grupi naveli smo neke od najčešćih tema i grupisali u četiri velika segmenta . Pogledajte predložene teme.

 

 

Predložene teme za razgovor u okviru grupe podške Savetovališta „Vera u život“

 

„Ja u ovom trenutku“ je grupa tema koja obuhvata fazu suočavanja sa bolešću, prihvatanje informacija, strah, ali i preispitivanje sebe u bilo kom trenutku u toku lečenja, trenutne stavove, razmišljanja i osećanja.

„Šta sada?“ obuhvata teme koje se odnose na konkretnu akciju, preduzimanje određenih aktivnosti, donošenje odluka, pravljenje izbora, kreiranje svog puta, aktivno učestvovanje u lečenju. Imajte u vidu da se na gupi nećemo baviti razmenom recepata i direktnim međusobnim savetovanjem pacijenata o tome šta treba, a šta ne treba koristiti u lečenju kancera. Svako je individua za sebe i svi reagujemo različito. Akcenat je na samom procesu , tako da možete pomoći drugome tako što ćete objasniti kako ste se odlučili za određenu opciju, kako ste kroz to prošli, koliko je taj proces trajao, ko vam je pomogao, šta sa ove distance mislite o tome i sl.

„Ja i drugi“ je grupa tema koje preispituju odnose sa drugima, bilo da su to članovi porodice, prijatelji, poznanici, društvo u kome se nalazimo, lekari, sistem itd. Razgovor o ovim temama pomaže obolelom da bolje razume druge, upravlja tim odnosima, prevaziđe promene koje se dešavaju u odnosu, eventualne konflikte, nervozu , ljutnju, razočaranost i sl.

Neminovno moramo razgovarati i o svom odnosu prema budućnosti, gde se najčešće javljaju osećanja kao što su strah, strepnja, ali i kreiranje novih planova za budućnost , povratak svojim autentičnim potrebama i prioritetima.Ovo su teme koje pripadaju takozvanoj četvrtoj grupi tema u našoj podeli, a koju smo nazvali „Ja i budućnost“.

Najvažnije za naše korisnike jeste da razgovaraju (iako ne žele da govore o sebi, slušaju druge) o temama koje ih trenutno najviše okupiraju, bez obzira koliko to na prvi pogled bilo nevažno. Ne postoji ni jedna tema o kojoj ne možemo razgovarati, a iznenadićete se kada budete videli da niste jedini koji baš o tome razmišlja. Osim što je svaka muka lakša kada se podeli sa drugima, ovde učimo i da saslušamo drugog, prihvatimo različite stavove i mišljenja, različite izbore i reakcije drugih. Tako bolje upoznajemo i sebe. A kada dobro poznajemo svoje snage i slabosti možemo bolje njima upravljati. Emocionalna podrška je osnova svake grupe samopomoći ili grupe podrške. Empatija, razumevanjei prihvatanje su nam svima potrebni, bez obzira gde se nalazimo. Članovi grupe jedni druge ne osuđuju, ne kritikuju, ukoliko žele mogu dati svoje mišljenje i reagovati ali sa pozitivnim stavom i prihvatanjem, poštujući ličnost drugog.

Informacije i zakazivanje razgovora:

Mob: 060/369-55-09 (Marijana)

psh.marijana@verauzivot.com