Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Imuni sistem

 

Imuni sistem

Imuni sistem

Vaš imuni sistem je skup organa, posebnih ćelija i supstanci koje pomažu u zaštiti od infekcija i raznih drugih bolesti. Imune ćelije i supstance koje one proizvode putuju kroz vaše telo da bi ga zaštitili od bakterija koje izazivaju infekcije. One takođe na nekin način vas štite od kancera.

Možda će nam lakše biti ako svoje telo zamislimo kao tvrđavu. Sve što napada naše telo kao što su virusi, bakterije, paraziti su kao neprijateljske armije koje se normalno ne nalaze u vašem telu a žele da uđu. Sve klice pokušavaju da napadnu naše telo i da iskoriste resurse tela, i u tom procesu one mogu naneti štetu našem zdravlju. Naš imuni sistem je odbrambena snaga našeg tela koji odbija napade ili ih ubija kada uđu u naše telo.

Imuni sistem prepoznaje i prati sve supstance koje se normalno nalaze u telu. Svaka nova supstanca u telu koju imuni sistem ne prepoznaje podiže alarm, izaziva imuni sistem da ga napadne i uništi. Supstance koje izazivaju imuni odgovor se nazivaju antigeni. Imuni odgovor može da uništi sve što sadrži antigen, kao što su bakterije ili ćelija raka.

Bakterije imaju supstance na svojim spoljnim površinama, kao što su određeni proteini, koji se normalno ne nalaze u ljudskom telu. Imuni sistem vidi ove strane supstance kao antigene i napada ih.

Ćelije raka se takođe razlikuju od normalnih ćelija u telu. I one ponekad mogu da imaju neobične supstance na svojim spoljnim površinama koje mogu da deluju kao antigeni. Ali klice su veoma različiti od normalnih ljudskih ćelija i često ih imuni sistem lako prepoznaje kao strano telo, dok ćelije raka i normalne ljudske ćelije imaju manje jasne izražene razlike. Zbog toga, imuni sistem često ne prepoznaje ćelije raka kao strano telo. Figurativno, ćelije raka su manje kao napadačka armija a su više kao petokolonaši u redovima.

Jasno je da postoje ograničenja u sposobnosti imunog sistema da se bori protiv raka sam po sebi, jer je dokazano da mnogi ljudi sa zdravim imunim sistemom obole od raka. Ponekad imuni sistem ne vidi ćelije raka kao strane, jer se ćelije raka ne razlikuju dovoljno od normalnih ćelija. Ponekad imuni sistem prepoznaje ćelije raka, ali odgovor možda neće biti dovoljno jak da uništi rak. Ćelije raka takođe mogu same da emituju supstance koje drže imuni sistem pod kontrolom.

Da bi se ovaj problem prevazišao, istraživači su pronašli načine da pomognu imunom sistemu da prepozna ćelije raka i ojača svoj odgovor, i tako da ih uništiti.

http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/treatmenttypes/immunotherapy/immunotherapy-immune-system

Za više informacije obretite se:

Dr. Milijani Perić         dr.milijana@verauzivot.com