Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Karcinom pankreasa

Karcinom pankreasa

 

Pankreasni duktalni adenokarcinom je četvrti uzrok smrti prouzrokovanih kancerom i samo 2 – 3%  pacijenata prežive 5 godina posle dijagnoze karcinom pankreasa (Link kapsihoonkologiji ). Razlog tome je jako oskudna simptomatologija u početnoj fazi razvijanja karcinom pankreasa. Jedan od glavnih tumor markera za potvrdu karcinoma pankreasa je CA 19-9.

karcinom pankreasa

Međutim, tema kojom ćemo se baviti u ovom članku je prikaz simptoma koji mogu ukazati na ovaj karcinom.

Jedan od prvih znakova je takozvani “pojasni” bol. To je bol u predelu pupka koji se širi u vidu pojasa ili kaiša. Takođe, pri rutinskim analizama krvi može se javiti povišen nivo šecera uz gubitak telesne težine, pa ga ne treba olako shvatiti. Kasnije, kada bolest, nažalost, uznapreduje, javljaju se znaci žutice opstruktivnog tipa.

Naročito treba obratiti pažnju i kontrolisati se redovno u slučaju da je osoba ranije obolela od upale pankreasa, ako ima naslednu osnovu, ako konzumira alkohol i cigarete.

Od dijagnostičkih metoda se koriste kompjuterizovana tomografija, endoskopski ultrazvuk, endoskopska retrogradna holangiopankreatografija i histološki preparat.

U okviru tumor markera CA 19 – 9, pokazalo se da je najtačnija vrednost za razlikovanje karcinoma pankreasa od njegovog zapaljenja 37 kU/l. Osetljivost za ovu vrednost iznosi 81%, a specifičnost čak 91%. Dijagnostička osetljivost CA19 – 9 tumor markera raste zajedno sa napredovanjem tumora tako da, nažalost, njegova dijagnostička vrednost opada kada je tumor tek u fazi razvoja tj. ovaj tumor marker nije dovoljno merodavan za dijagnostiku karcinoma pankreasa.

U dodatne dijagnostičke parametre se uključuje I nasledna komponenta tj. njeno testiranje. Tačnije ispituje se prisustvo mutacija na BRCA2 genu, potom na p16 genu. Prisustvo mutacija povećava šansu za oboljevanje od karcinoma.

Dr Suzana Marković

Za više informacija obratite nam se ili dođite u Savetovalište „Vera u Život“