Search
среда 12 децембар 2018
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Metastaze

Metastaze

Metastaze

Saznaj više

Metastaziranje označava prenošenje malignih ćelija sa primarnog mesta neoplazme na neko drugo, često udaljeno mesto (u drugi organ). Metastaze liče na primarni tumor od koga su nastale, mada su ponekad toliko anaplastične da zamagljuju njihovo ćelijsko poreklo. Diseminacija tumora se odvija na više načina: krvnim i limfnim sudovima( limfni sudovi su nalik krvnim sudovima,osim što nose prozirnu tečnost ,koja se zove limfa, nazad ka srcu), seroznim šupljinama, likvorom, kanalima (putem bronhija i uretera), perineuralno a retko i sa presađivanjem, tj. transplantacijom.

Metastaze su sekundarno nastale promene, forme koje nisu u dodiru s primarnim tumorom i nalaze se u udaljenim tkivima. Metastaziranje je jedan od najvažnijih karakteristika zloćudnosti, iako svi zloćudni tumori ne metastaziraju. Različiti tumori imaju tendenciju da se šire na različitim lokacijama, ali neka od najčešćih mesta udaljenih metastaza su kosti, jetra, mozak i pluća.

Danas smo daleko od toga da su svi pacijenti i sa metastazama izgubljeni. Ako su solitarne, pojedinačne metastaze i preko 50 odsto pacijenata se izleči.

Najbolju prognozu imaju one vrste malignih tumora koje se dugo lokalno šire, a najbolji rezultati u lečenju metastaza postižu se hirurškim metodama u kombinaciji sa hemioterapijom i radioterapijom.

Najčesći uzrok neuspeha lečenja je pojava udaljenih metastaza

Opšte priznati modus operandi u lečenju raka podrazumeva operaciju sa ili bez terapije zračenjem. Zračenje se uspešno primenjuje kod mnogih oblika raka, dok je hemioterapija postala integralni deo multidisciplinarnog lečenja raka a služi i kao palijativna mera u slučaju uznapredovalog oblika raka. Izbor lečenja zavisi od mnogobrojnih faktora, uključujući i tip primarnog tumora, veličinu i lokalizaciju metastaze, starost i opšte zdravstveno stanje pacijenata, kao i vrste tretmana korišćenih ranije.

Ipak, u skoro svim slučajevima, glavni uzrok neuspeha lečenja bio je pojavljivanje udaljenih metastaza. Operacija i zračenje su lokalizovana sredstva za saniranje bolesti i nisu delotvorni kod udaljenih metastaza. Za takve metastaze preporučuje se hemioterapija, ali njeno dejstvo je ograničeno toksičnim propratnim efektima visokih doza.

Za više informacija obratite nam se na 0616353018

 

 

Reviews

  • Review Title 15
  • Review Title 24
  • Review Title 38
  • Review Title 46
  • Review Title 510
  • 6.6

    Score
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.