Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Ja i budućnost

Ja i budućnost

Saznaj više na našem video kanalu

Sigurno će postojati više momenata kada ćete razmišljati o budućnosti.

Ja i budućnostPrvo pitanje „Kakva će biti moja budućnost?“ budi strepnju, strah od pogoršanja stanja, strah od toga da nećemo moći da funkcionišemo kao sada, strah od smrti. Kada lečenje teče po planu javlja se strah od toga da će se bolest vratiti, nastati metastaze…. Nekada se u našoj glavi razvija film o tome kako će se odvijati događaji, sa pitanjima šta će biti sa decom, kućom, poslom. Nekada se u tom filmu jave slike koje bi smo zaista želeli da doživimo, što ostaje kao prava motivacija da se borimo koliko god možemo da tako i bude. Obično su u pitanju neka draga bića i ljubav koju prema njima osećamo.

Drugo veliko pitanje vezano za budućnost javlja se kada se stanje popravi i kada možemo da nastavimo tamo gde smo stali. Dešava se da se suočimo sa onim što smo izgubili. „Gubi se ne samo ono što smo imali, nego i ono što smo mogli imati.“ Ukoliko je nemoguće ostvariti planove koje smo imali pre bolesti, sledi opraštanje od planirane budućnosti , operaštanje sebi na greškama koje smo pravili i opraštanje drugima. Potrebno je stvaranje nove budućnosti, kreiranje novih rešenja za isti doživljaj zadovoljstva ali na drugačiji način. Potrebno je biti zahvalan sebi na svemu što smo uradili kako bi nam bilo bolje. Biti zahvalan sebi i drugima.

Mnogi u ovom periodu počinju traganje za smislom svega što se dogodilo i samog života koji je pred njima. Osoba pokušava da razume šta se u stvari dogodilo i smesti, integriše ovu životnu epizodu u sopstveno životno iskustvo.

Preporuke:

  • Izvucite trajnu dobit iz svega što se dogodilo. Ona se može ogledati u promeni načina života, ishrane, ritma, razmišljanja, postavljanju prioriteta, očekivanja od sebe, od drugih…
  • Vratite se sebi. Preporuka je iskoristiti krizu u pravcu svog individualnog razvoja . Mnogi se u ovom periodu nađu pred zadatkom koji je zapravo razvojni zadatak na ličnom putu , gde se pruža prilika da se prepozna kada i koliko smo se tačno odaljili od sebe, od svoje ličnosti kakvu zamišljamo da bi zaista mogla biti.
  • Živeti život bez stresa. Reći je lako, ali uraditi kako? Tako što ćemo promeniti percepciju događaja koje smo ranije doživljavali kao stresne, promeniti uverenja o sebi i drugima koja su se pokazala kao pogrešna i loša po nas, hraniti se zdravo, baviti se fizičkom aktivnošću koja održava organizam u stanju u kome može dati adekvatan odgovor na takve događaje i živeti život u skladu sa svojim ličnim potencijalima i sposobnostima.