Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Ja u ovom trenutku

Ja u ovom trenutku

ja u ovom trenutku 2Loša vest od koje počinje niz događaja vezanih za bolest prvo izaziva šok, nevericu, poricanje… Stanje šoka je normalna ljudska reakcija na neprijatnu vest. U proseku traje do nedelju dana. Nakon toga slede burne emotivne reakcije kao što su strah, uznemirenost, anksioznost, očajanje, depresivnost. Možete imati doživljaj dezorganizacije i haosa, kao da se sve oko vas raspalo, da je sve propalo. Intenzivne emocionalne reakcije i stanja koja se javljaju na početku suočavanja sa bolešću mogu trajajati i do nedelju dana nakon prve reakcije šoka i neverice. U ovom periodu se takođe može javiti proboj negativnih emocija , agresije i besa. Zadatak u ovom periodu je da svoje misaone procese i emocije usmerite kako biste novonastalu situaciju nekako postavili u svoj životni prostor i stvorili uslove za preduzimanje koraka u pravcu lečenja.

Saznaj više na našem video kanalu

Bez osećanja krivice!

„ Zašto baš meni?“, “Zašto baš sada?“ Ovakva i slična pitanja traže odgovore i objašnjenje koje bi logičnim sledom uspostavilo nekakav red u periodu haosa. Odgovori se nameću sami po sebi, nameću ih drugi ili naša svest „traži“ logiku, kojom bi zadovoljio svog gospodara. Neretko se dešava da odgovor bude samookrivljujući . Način života koji smo vodili, ishrana, izbori koje smo pravili u životu, hroničan stres kojim smo se izlagali, mehanizmi koje smo pri tom koristili, daju svoj doprinos u nastanku bolesti , jer su duša i telo povezani . Kada duša pati i telo pati, dolazi do pada imuniteta i razvoja bolesti, što sve zajedno ne znači da bi trebalo da se osećamo krivim. Radili smo onako kako smo znali i mislili da je najbolje u tom trenutku. Sada nije vreme za samookrivljivanje i žaljenje. Ako želimo da prihvatimo svoj udeo u nastanku bolesti onda bi bilo dobro da prihvatimo odgovornost. A to znači da u ovom trenutku damo adekvatan, zdravorazumski odgovor na situaciju u kojoj smo se našli. Ako to nismo činili do sada onda je sada pravo vreme da počnemo. Potrebno je da odredimo svoj cilj i usmerimo svoju energiju ka kreiranju puta u borbi za svoje zdravlje.

Preporuke :

Postoji način da se ublaži šok koji je nastao u vašem duhu i telu. Pošto su misli haotične, a emocije burne, pomozite sebi tako što ćete kontrolisati svoje telesne reakcije , odnosno fioziološke promene koje prate ankcioznost, strah, uznemirenost i negativne misli. Pravilno disanje, meditacija, svež vazduh i misli okrenute ka pozitivnom ishodu , uz razgovor sa prijateljima i članovima porodice koji su do sada pokazali da mogu da vas razumeju i pruže emocionalnu podršku, mogu biti „prva pomoć“, odnosno sredstva koja će vam pomoći da iz ove pozicije stanete na svoje noge krenete dalje.