Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Šta sada ?

Šta sada ?

Šta sada?Suočivši se sa situacijom u kojoj smo se našli sledi pitanje „Šta sad?“. Kako ću se izboriti za svoje zdravlje i kvalitet života koji želim da živim? Ko će mi u tome pomoći? Odakle da krenem? Haos polako počinje da nestaje i umesto njega se naziru koraci kojima će se ići dalje.

Na psihološkom planu, potrebno je prilagoditi se novonastaloj situaciji, prihvatiti realnost i neminovnost nastalih promena, pronaći razlog za optimizam i vratiti se uobičajenim aktivnostima. Postoji nekoliko „zadataka“ koji vas na ovom mestu čekaju, a koje bi bilo dobro ispuniti pre nego počnete u kreiranje svog puta:

Usvojiti pozitivan stav, optimizam i veru u sebe

Osobe koje imaju ideju o tome da će ishod biti pozitivan, veruju u sebe, u mogućnost ozdravljenja, svojim pozitivnim stavom utiču na tok bolesti i ozdravljenje, a ujedno se brane od mogućih izvora stresa koji se na tom putu javljaju, što je veoma važno imajući u vidu da ćete se sve vreme truditi da ne obarate svoj imuni sistem dodatnim nerviranjem i stresom.

Razviti toleranciju na neizvesnost

Ukoliko u toku svog života do sada niste razvili ovu sposobnost, bilo bi dobro da to učinite sada. Jednostavno neke stvari ne možete predvideti i isplanirati. Setite se koliko puta ste mislili da će sve ići po planu i koliko puta vam je život pokazao da ima svoje planove za vas. To ne znači da planove ne treba praviti i verovati u njih. Da bi umanjili neprijatnost koju stvara neizvesno, neki ljudi ga pretvaraju u izvesno tako što se opredele za pripremu na negativan ishod, stalno brinu hoće li se sada desiti nešto novo, nešto loše, nešto još gore i sl. Na taj način zadržavaju u sebi negativnu energiju , a svoje misli okupiraju negativnim događajima koji se zapravo nisu dogodili.

Svoje zdravstveno stanje postaviti kao prioritet

Kako bismo prelazili svoj put korak po korak , neko vreme moramo staviti svoje zdravlje na prvo mesto, kao trenutni priroritet u svom životu. Ima mnogo novina, napuštanja starih navika i usvajanja novih, usvajanja novih znanja o samoj bolesti, lečenju, altrenativi, ishrani… Treba „zasukati rukave“ i time se aktivno baviti ako hoćemo da napravimo korak više. U tome imamo i svoje pomoćnike. Ali na njih se ne treba previše oslanjati, gurati ih u aktivnosti koje su nama mrske i prebacivati na njih donošenje važnih odluka. Bilo bi dobro da pravilno koristite dostupnu psihosocijalnu podršku u vašem okruženju. Više o korišćenju psihosocijalne podrške možete pročitati ovde. Nema potrebe napuštati ostale segmente života. Što pre se vratite svojim obavezama i odnosima (u skladu i na način koji vam vaše trenutno stanje dozvoljava) , to ćete imati više dobre životne energije za ulaganje u ostavarenje svog trenutnog prioriteta.

Ukoliko se ovi zadaci preskoče, pored anksioznosti može se javiti i osećaj beznadežnosti, praćen pesimizmom, gubitkom volje i energije, povlačenjem iz socijalnih kontakata i uobičajenih aktivnosti. Ovakav stav i ponašanje nisu poželjni, ne idu u prilog borbi protiv bolesti, naprotiv. Ako primetite kod sebe ili svojih bližnjih navedena osećanja i ponašanja, potražite podršku porodice, prijatelja, lekara, psihologa. Razgovor sa psihologom može biti od velike koristi.

Preporuke:

–              Organizacija funkcionisanja, uspostavljanje reda, pronalaženje svog puta u lečenju slikovito smo nazvali „Krčenje šume“. Da li će reorganizacija biti manjeg ili većeg obima, da li će se stvarati veći broj novih navika, uključivati veći broj ljudi, zavisi od osobe do osobe, odnosno od slučaja do slučaja. Nakon informisanja i selekcije dobijenih informacija, potrebno je ustanoviti redoled akcija koje ćemo preduzeti i raspored svakodnevnog funkcionisanja. Prelaženje na drugačiji način ishrane i uspostavljenje nove dnevne rutine zahteva vreme i veliki broj ponavljanja. Izreka kaže „Navika je jedna muka, a odvika dve“. Istrajte u tom procesu ne gubeći iz vida svrhu promena koje sprovodite.

–              Adekvatno korišćenje dostupne socijalne podrške. Nekada se kockice poklope pa se osobe u vašoj mreži socijalne podrške rasporede tako da funkcionišu skladno a istovremeno odgovaraju na vaše potrebe. Međutim nije uvek tako. Zato je potrebno da aktivno učestvujete u korišćenju vama dostupne socijalne podrške, koja može doprineti vašem bržem i boljem oporavku.

–              Čuvati se dodatnog stresa. Jedan od glavnih ciljeva jeste podizanje imuniteta. Zbog toga bi trebalo zaštiti se od uznemiravajućih događaja, kontrolisati nervozu i nestrpljenje ukoliko se jave u ovom periodu. Mnogi u želji da što pre sprovodu svoj plan izlečenja upadaju u nestpljenje, netoleranciju prema prirodnom toku promena, eventualnim greškama i propustima. Ovakva očekivanja razvijaju nervozu koja nije vaš prijatelj u ovom trenutku.