Search
уторак 22 јануар 2019
  • :
  • :

KO ĆE POBEDITI IMUNITET ILI RAK?

Fitoterapija

Fitoterapija

fitoterapija

Dobro je poznato, da je oficijelna medicina od svog postojanja koristila veliki broj prirodnih produkata iz biljnog sveta, ali se isto tako zna da je ona samo relativno mali broj biljaka, njihovih plodova ili delova odabrala i uzela u svoju zvaničnu upotrebu. Narodna medicina, pak, za svoje potrebe koristi daleko veći broj biljaka i njihovih sastojaka, oslanjajući se pre svega na iskustva koja se prenose predanjima s generacije na generaciju.

Međutim, vemenom je utvrđeno da mnoga lekovita bilja odista nisu lekovita, da mnoga od njih nisu ni ispitana, što ne znači da ih sve skupa treba oglasiti bezvrednim, da su neka samo delimično ispitana, druga su pak sasvim potisnuta iz upotrebe zaslugom dostignuća u farmaceutskoj industriji, ili su pak zamenjena sintetičkim preparatima koji imaju identične terapijske vrednosti. I pored izvanrednih naučnih, stručnih i tehnoloških dostignuća u farmaceutskoj industriji, današnja medicinska nauka se ne može zamisliti bez primene i korišćenja biljnih sirovina ili lekova biljnog porekla i to iz više razloga. Pre svega, mnogi oficijelni lekovi, veoma korišćeni u zvaničnoj medicini, često spasonosni za čoveka su biljnog porekla i ne može ih zameniti nijedan drugi fabrički proizvod. Zatim, izuzetno veliki broj preparata sa različitim imenima, izbačen na tržiste iz čisto ekonomskih razloga, zbunjuje i lekare i njihove pacijente.

Razumljivo je da ovo što je rečeno ne treba da znači apel za potiskivanje proverenih lekova oficijelne medicine, već pre svega apel za intenzivnije uključivanje nauke u korišćenju prirodnih sirovina za izradu lekova i preparata na bazi bilja.

Poslednjih godina na tržištu se pojavio veliki broj preparata na biljnoj bazi, od onih za mršavljenje, pa sve do preparata za koje kažu da leče i najteža oboljenja. Međutim, ono što je nama posebno interesantno su biljni preparati za jačanje imuniteta, detoksikaciju organizma kao i biljni preparati protiv ljudskih parazita. Takođe su nam od izuzetnog značaja i svi drugi biljni preparati koji su se u praksi pokazali kao dobra i moćna sredstva u borbi protiv različitih oboljenja.

Kao što je i ranije navedeno, narodna medicina raspolaže sa recepturama za veliki broj čajeva, melema, masti, tinktura, obloga, kupki… Međutim, vremenom, ne samo što su se pojedine recepture izgubile, nego se i sami preparati pogrešno koriste. Navešćemo samo jedan banalan primer. Mnogi od vas su čuli: “da je strašno lekovito staviti mlade oraščiće u med i pustiti ih da odstoje mesec dana”.  Da, to je apsolutno tačno, ali sama upotreba tog preparata je vrlo šarolika. Jedni ga koriste protiv bolova u želucu, drugi za čišćenje jetre, treći kao oblogu za zglobove, a u stvari, taj preparat ima dve namene. Koristi se u terapiji kod proširenih vena i kod problema sa štitnom žlezdom. Srećom, većina preparata na bazi bilja nema štetnih posledica po organizam, ali kao i kod svakog drugog preparata, pogrešna upotreba može čak izazvati određene tegobe.

Iz tog razloga, u ovom poglavlju, pokušaćemo da vam približimo neke biljne preparate, za koje smo se u praksi uverili da rade upravo ono za šta su napravljeni.