Detoksikacija jetre

Živimo u svetu u kome je bolest u stalnom porastu. Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje, s obzirom na životnu sredinu koja nas okružuje. Postoji mnogo toksičnih materija koje nas okružuju, a nalaze se u hrani, vodi, vazduhu itd. Umesto da živimo u toksičnom okruženju, možemo takav način života da zamenimo prirodnom i čistom okolinom, oslobođenom od hemije. Važnost detoksikacije je danas veoma velika i postoji veliki broj načina da očistimo naš organizam od nagomilavanja toksičnih materija koje se zadržavaju tokom dužeg vremenskog perioda.

Ovde govorimo o detoksikacija jetre najvećeg organa u trbušnoj duplji – jetre. Bez jetre, čovek ne može da preživi. Njene funkcije su brojne:
– U jetri se odvija veliki deo metabolizma proteina, lipida i ugljenih hidrata.
– Jetra ima jednu od najvažnijih uloga u procesima koagulacije krvi.
– Jetra ima najveću ulogu u odbrani organizma od mnogobrojnih toksičnih materija koje se stvaraju u endogenom metabolizmu. U egzogene toksične materije ubrajaju se i brojni lekovi, čiji se metabolizam obnavlja u jetri.
– Jetra ima ulogu u metabolizmu bilirubina.

Detoksikacija jetre se može izvršiti na nekoliko načina, fitoterapijom, ishranom kao i frekventnom terapijom. Ima mnogo vrsta fitoterapije (čajeva) odaberite neku i sprovodite je barem jedanput godišnje (to su nekada sprovodili kroz post ali onaj pravi na vodi bez sa veoma malo ugljenih hidrata čitaj brašna). Kod stanje ozbiljne toksikacije jetre kod nekih bolesti, posebno kod onkoloških bolesnika koji su bili na HT, ključno je izvršiti detoksikaciju jetre ako ne i najvažnije u borbi protiv raka. U navedenom slučaju treba vršiti veoma radikalnu detoksikaciju, frekventna terapija je pokazala izuzetne rezultate, jonska detoksikacija, hidrokolon terapija, ulje semena divlje šargarepe, i nada sve sikavica (gujino seme) detoksikacija metodom dr Šulca (koja ne sme da traje previše dugo jer je veoma važno ispravno se hraniti).

Što se ishrane tiče ovo su namirnice za detoksikaciju jetre:
– Cvekla i šargarepa: Šargarepe su bogate glutationom, proteinom koji pomaže detoksikaciju jetre. Glutation iz sirovog povrća je snažan antioksidans koji deluje na prirodni sistem odbrane, što znači da pomaže u jačanju imunološkog sistema, u zaštiti od kancera, trovanja usled radijacije i sl. Glutation i indoli kao antioksidanti se uništavaju kuvanjem povrća. Zbog toga je najbolje koristiti sirove namirnice ili ih kratko kuvati. I cvekla i šargarepa su izuzetno bogate biljnim flavonoidima i beta – karotenom. Cvekla i šargarepa mogu da stimulišu i poboljšaju opšte stanje jetre.
– Paradajz: Paradajz sadrži veliku količinu glutationa, kao i pigment likopen, koji ima zaštitnu ulogu od raka dojke, kože i pluća.
– Limun: Limun je najbolji izvor limunske kiseline, koja razlaže namirnice i podstiče bolje varenje, što pomaže jetri da bolje radi svoj posao.
– Grejpfrut: Ovo je još jedan izvor glutationa. Grejpfrut je takođe bogat vitaminom C i antioksidansima koji poboljšavaju produkciju enzima odgovornih za detoksikaciju jetre i pojačavaju prirodni proces čišćenja jetre.
– Spanać: Sirovi spanać je glavni izvor glutationa.
– Kupus: Izotiocijanati nastali od glukozinolata kupusa podstiču enzime za detoksikaciju jetre, koji pomažu u izbacivanju toksina.
– Kurkuma: Kurkuma je jetrin omiljeni začin i pojačava njenu detoksikaciju. Ona to čini pomoću enzima koji aktivno izbacuju nutrutivne kancerogene.
– Đumbir: Đumbir poseduje antiinflamatorno, antivirusno i antimikrobno svojstvo. On podstiče detoksikaciju jetre, poboljšava cirkulaciju, snižava holesterol u krvi. Dokazano je da đumbir povoljno deluje na razna oštećenja jetre posebno na „masnu jetru“, jer smanjuje otpornost na insulin i može da spreči upalu.
– Orasi: Orasi predstavljaju dobar izvor glutationa, omega – 3 masnih kiselina i aminokiseline arginin, koji obezbeđuju normalnu aktivnost čišćenja jetre.
– Jabuke: One sadrže pektin u velikoj količini, kao i druge hemikalije neophodne za čiščenje i oslobađanje od toksina iz digestivnog trakta. Jabuke olakšavaju jetri da podnese nagomilavanje toksina tokom procesa čišćenja.
– Beli luk: U belom luku nalazi se sumpor koji aktivira enzime jetre koji pomažu organizmu da izbaci toksine. Beli luk takođe sadrži i velike količine alicina i selena, dva prirodna jedinjenja koja pospešuju čiščenje jetre.
– Zeleni čaj: Zeleni čaj je pun biljnih antioksidanata, poznatih kao katehini. Katehini su kategorija polifenola i to su jedinjenja koja pomažu funkciju jetre.
– Maslinovo ulje: Hladno ceđena organska ulja, kao što su maslinovo, ulje od konoplje i lanenog semena, su bogata fenolima, antiinflamatornim jedinjenjima. Dnevna potrošnja hladno ceđenih ulja podržava jetru u smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.
– Ulje semena divlje šargarepe: Ulje divlje šargarepe se najviše koristi kao detoksikator jetre i pomaže u borbi protiv žutice, dok u isto vreme čisti digestivni sistem i telo u celini.
Za više informacija obratite nam se na 0616353018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *