ENDOKRINI DISRUPTORI ono što nas truje lagano

ENDOKRINI DISRUPTORI ono što nas truje lagano

Ovaj tekst je nastao kao plod crva koji mi rovari po mislima godinama, zašto je unazad sto godina došlo do ovolikog povećanja broja obolelih od raznih bolesti kako onkoloških tako i ostalih hroničnih i idiopatskih. Nesporna je činjenica da se u navedenom periodu ljudski život produžio i to za nekoliko decenija, ali smo svesni činjenice da mnogi ne dožive te godine a i ovi što žive te decenije, vreme provode kod lekara pokušavajući da smanje simptomatiku koja ih je spopala. Godinama zagovaram ideju da nas toksini koji nas okružuju i truju lagano preva disbalans imunog sistema, tj metabolizma našeg tela, i tako se razvijaju bolesna stanja. Ovaj tekst je o endokrinim distruptorima koji nas okružuju i prave štetu u našem telu.

Intravensko lasersko zračenje krvi

Hormoni su u živim organizmima veza između nervnog sistema i telesnih funkcija kao što su rast i razvoj, imunitet, metabolizam, reprodukcija, ponašanje itd. Hemikalije koje mogu ometati rad hormonskog odnosno endokrinog sistema nazivaju se „endokrini disruptori – endocrine disrupting  chemicals EDCs“.

Endokrini distruptori (okolišni hormoni) su hemikalije koje ulaskom u organizam mogu se vezati za hormonske receptore i na taj način remetiti normalnu funkciju hormona. Takve hemikalije nazivamo okolišnim hormonima, a u organizam ih unosimo hranom, vodom ili ih udišemo. Neke od ovih hemikalija nalaze se u prirodi, ali daleko su brojniji sintetski oblici koje proizvodi čovek, a nalazimo ih u širokom spektru najrazličitijih proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu.

Taj široki spektar hemijskih jedinjenja koji čini skupinu endokrinih disruptora su: pesticidi i veštačka đubriva (atrazin, DDT, alaklor, glifozatspojevi široko korišteni u kozmetici (ftalati, UV filtri, benzofenoni, parabeni), spojevi korišteni u industriji plastične prehrambene-ambalažne, tekstilnoj, građevinskoj, farmaceutskoj, te otpadni proizvodi tih industrija (bisfenol A, dioksini, dietilbestrol, poliklorirani fenoli, poliklorinirani bifenili PCB-i, polibromirani bifenili), sintetski estrogeni, urbani zagađivači vazduha (policiklički aromatski ugljovodonici PAH) i dr. U skupini teških metala sa svojstvima endokrinih disruptora su kadmijum, živa, arsen, olovo. (Izvor…)

Hašimoto je izlečiv

Za razliku od drugih toksičnih hemikalija, koje su otrovne u većim količinama, endokrini disruptori trenutno deluju na zdravlje čak i u vrlo malim količinama, budući su hemijski vrlo slične ljudskim hormonima. Posebno je opasno njihovo djelovanje u razdoblju fetalnog rasta i razvoja, kada su i najmanje količine različitih hormona izlučenih u specifično vreme važne za pravilan razvoj organa, celog tela i uspostavu biohemijskog sastava.

Industrijskim i ukupnim delovanjem čoveka na okolinu nastaje sve više hemijskih spojeva koji postaju deo svakodnevnog života. Potencijalni endokrini disruptori štetno deluju na reproduktivnu funkciju i razvoj fetusa, te na imunološki, neurološki i probavni sistem.

Sa endokrinim disruptorima se dovodi u vezu kontinuirani porast zloćudnih oboljenja dojke, jajnika, prostate, testisa posljednjih 40 godina kao i enorman porast idiopatskih oboljenja (posebno autoimunih kao što je Hashimoto) (Izvor….)

SZO je donela najopsežniji izvještaj o endokrinim disruptorima u kojem navodi veliki broj spojeva koji utiču na endokrini sastav, mehanizam delovanja i upozorenje o mogućim neželjenim uticajima na ljudsko zdravlje (Izvor…)

Sumarno, ono o čemu stalno pišem je da promenom našeg prirodnog okruženja mi smo počeli da utičemo na sopstveno zdravlje. Svestan činjenice da sebi ne možemo uskratiti blagodeti života koje donosi tehnološki razvoj (mali broj nas bi živeo kao Robinson Kruso). Jedino što mi možemo da uradimo je da pomognemo sopstvenom telu da se detoksikuje, jer naš enzimski i buferski sistem nije napravljen za veštačke materije. Kako uraditi detoksikaciju čitajte na našem sajtu, posebno obratite pažnju na detoksikaciju od teških metala DMPS protokol, kao i terapiju visokim dozama vitamina C. Zeolit je veoma interesantan u detoksikaciji našeg tela, on npr jedini može da izvadi pesticide iz masnog tkiva itd.

Tekst napisao Miloš Savićević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *