Imela i prirodno lečenje raka

Imela i prirodno lečenje raka

Imela se od davnina koristi kao lekovito sredstvo. Već su i stari Grci znali za njezino lekovito delovanje, a u Severnoj Europi se imela koristi od 16. stoleća protiv različitih tegoba.

Korištenje imele u terapiji raka počinje Rudolf Steiner, koji je 1917. god. zajedno s doktorkom dr. Idom Wegmann objavio rad o lekovitim svojstvima imele.

Najdelotvorniji sastavni delovi imele su: visco-toksini i lektini imele. Visco-toksini deluju najpre citolitski, t. pobliže, oni rastvaraju staničnu membranu tumorske stanice i tako je razaraju. Lektini imele deluju spore i najpre citostatski, t. oni dovode rast tumora do izvesnog mirovanja. Značajne delovanje lektina primećuje se u jačanju imunološkog sistema.

Imele belogoričnih stabalaa (npr. imela jabuke, jasena) imaju, čini se, viši cito-toksični efekt od imela crnogorice (npr. jela, abies i bor, pinus), što je objašnjivo, jer sadržavaju veću koncentraciju visco- toksina koji deluju toksički na stanice tumora.

Imela i prirodno lečenje raka, zanimlivo je da imela leti sadrži više visco-toksina, dok je zimi znatno viši sadržaj lektina. To je razlog da se imela bere dva puta godišnje i rod pomeša, kako bi se optimalno iskoristila delotvornost imele.

Imela raste na različitom drveću kao polu-parazit. Polu-parazit stoga, jer stablu domaćinu uzima mineralne soli i vodu, ali je u stanju domaćinu staviti na raspolaganje ugljenehidrate bogate energijom, koje stvara putem fotosinteze. Zanimlivo je također, da se imela posebno obilno pojavluje ako drvo domaćin raste u geopatskim zonama.

U antropozofskoj medicini svako drvo domaćin, na kojem se smestila imela, ima poseban značaj. Jer različiti ekstrakti imele deluju bitno na tumore, pol i konstituciju. To se preko MORA- testiranja može jasno dokazati.

Iz toga proizlazi, da se najdelotvorniji preparat imele može odrediti samo putem testa. Na preparate, kod npr. firme Weleda, se ne može uvek pouzdati kod navedenih indikacija, jer se tamo oslanjaju na iskustava, koja individualno ne moraju odgovarati pojedinačnom slučaju. Iscador™- preparati potiču s 4 drva domaćina:

Viscum mali (imela s jabuke) – Iscador M
Viscum pini (imela s bora) – Iscador P
Viscum quercus (imela s hrasta) – Iscador Qu
Viscum ulmi (imela s bresta) – Iscador U

da među različitim domaćinima imele zaista postoje relevantne razlike, mogla su potvrditi novija istraživanja, jer su količine, sastavni delovi i sadržaji npr. imele s hrasta i imele s jabuke bili potpuno različiti, što onda objašnjava različite profile (načine) delovanja imele s različitih domaćina.

Imela i prirodno lečenje raka, vrstu imele, prema njenom domaćinu i firmi proizvođaču, treba u pravilu ispitati za svakog pacijenta individualno!

Navedena, preferirana primena imele s jabuke za žene, i one s hrasta za muškarce, u velikom procentu je ne odgovarajuća. Ukoliko se ne izvrši optimalni odabir, izosta će terapijski učinci!

Sledeći učinci imele mogu se očekivati u okviru terapije tumora:

• imunološka stimulacija → opšte jačanje obrambenih mehanizama, npr. protiv virusa
• regulacija topline → protiv čestog osećaja zime kod obolelih od tumora
• pobolšanje opšteg stanja i radne sposobnosti
• pobolšanje apetita i sna
• ublažavanje bolova kod tumora
• poticanje rada koštane srži
• bolja podnošlivost hemoterapije

Jednom studijom sprovedenom u više centara, na pacijentima iste dobi dokazano je izvanredno delovanje preparata imele Eurixor™biosyn na reduciranje nuspojava hemoterapije odnosno zračenja, nakon operacije karcinoma dojke.
U odnosu na kontrolnu grupu postignuta je redukcija do 80 % kod sledećih nuspojava:
• mučnina, nedostatak apetita
• tegobe u želucu / gornjem delu trbuha
• umor / umor, depresija / nedostatak poticaja
• smanjeno pamćenje / koncentracija

Zbog tih uverlivih rezultata niti jednom pacijentu se već iz etičkih razloga ne bi smela uskratiti ova terapija!
Kod sledećih tumora imamo potvrđenu delotvornost terapije imelom:

– karcinom grla
– karcinom jajnika
– karcinom rodnice
– karcinom dojke
– karcinom debelog creva
– karcinom bronhija
– karcinom želuca
– karcinom bešike

Neosporno delovanje imele na smanjenje bolova, pogotovo u uznapredovanom stadijumu, određuje njezino korištenje u terapiji. Taj njezin učinak zasnovan je na tome, što imela stimulira izlučivanje endorfina. Endorfini, kao što znamo, omogućuju bolje podnošenje bolova i uz to izazivaju osećaj sreće.
Pre operace tumora nije uvek moguće provesti terapiju imelom, ali bi bilo poželjno nakon operacije osigurati dve serije (= 14 injekcija Iscador™), kako bi se smanjio imunološki stres i opasnost od metastaza.

Imela i prirodno lečenje raka, čini se potpuno opravdanim, odgoditi termin operacije na neko određeno vreme zbog prethodne terapije imelom. Jer do dijagnosticiranja npr. karcinoma dojke, tumor je imao već nekoliko godina vremena za svoj razvoj.

Ne baš verovatno, da će razvoj metastaza započeti baš u tom trenutku, pa treba odvagnuti, nije li bolle prethodno započeti terapiju za podizanje imunološkog sastava. Reagovanje različitih vrsta tumora na terapiju imelom sasvim je različito, tako da rutinska primena ne dolazi u obzir.
Kod sledećih tumora pokazalo se nedovoljno reagovanje na terapiju imelom ili je ono potpuno izostalo:

– akutna leukemija
– limfom
– HNO- tumori
– karcinom gušterače
– karcinom želuca
– karcinom jednjaka
– osteo-sarkom
– maligni melanom
– Ewing-sarkom
– Burkitt- sarkom

Ovaj popis ne znači, da je terapija imelom delotvorna kod tumora koji nisu navedeni.

Za reduciranje nuspojava hemioterapije trebala bi se terapija imelom, nakon ispitane delotvornosti, sprovoditi pre i za vreme hemioterapije. Eventualno čak i povisiti dozu na 3 x nedeljno, jer je imunološki sastav u to vreme posebno opterećen. Enormno opterećenje vidi se po znatno smanjenom broju limfocita i leukocita.

Terapija imelom ima povoljan i prijatan učinak na pacijenta, jer imela deluje poput piretika, t. povisuje telesnu temperaturu pacijenata, koji uglavnom osećaju zimu.

Iako je imela, kao biljna vrsta, danas apsolutni rekorder po broju obavljenih kliničkih ispitivanja, odavno su je Hipokrat i Pline smatrali delotvornim lekom protiv vrtoglavice, tumora i epilepsije. U srednjem veku Sv. Hildegarda preporučivala ju je protiv srčanih bolesti. poznati fitoterapijeut, parohijski sveštenik Kneipp koristio ju je protiv krvarenja i smetnji vaskularnog sistema, te kod ženskih tegoba. Dokazano je da dobro deluje protiv visokog krvnog pritiska ateroskleroze, poboljšava rad čitavog linfnog sastava, leči dijabetes, a delotvorna je i kod lečenja poremećaja hormonalnog sastava, te preventivno i kod skleroze.

Smatra se uz glog, najbolim prirodnim sredstvom za srčane i tegobe krvnih sudova  jer sadržava sastojke koji regulišuu pritisak; sniženi krvni pritisak podiže, a povišeni snižava.  Osim toga, imela intenzivira izmenu materije i pojačan rad žlezde čitavog probavnog trakta, pa otklanja hroničnu začepljenost i nadutost, normalizuje menstruaciju, pomaže protiv zujanja u ušima, proširenih vena i dr.

Za lečenje se koriste svi delovi bilke, osim bobica, koje mogu uzrokovati snažne grčeve u trbuhu i proliv, a u iznimnim slučajevima jedenje bobica može biti kobno.

OSNOVNA RECEPTURA

Prah od osušene i usitnjene bilke ili lišća uzima se dvaput dnevno, koliko stane na vrh noža. Uzima se s vodom ili u jelu. Ako se 1 čajna kašičica praha od imele ostavi 3 sata u 2 dl tople vode, dobit će se ekstrakt koji se pije u dva obroka, pola ujutro a ostatak naveče pre spavanja. Ili 6 čajnih kašičica imele staviti u 6 dl hladne vode i pustiti da odstoje  6 do 8 sati. Nakon toga procediti. Piti tokom dana bez šečera

Bez obzira na sadržaj lekovitih sastojaka u vršnim listovima i grančicama imele, nije zgore znati da ova bilka još uvek nije dovolno istražena (ili je?).  Sadrži viskotoksin, inozitol, flavonske heterozide, vosak, sluz, holin i druge tvari a njezin hemijski sastav i toksičnost zavisi o drvetu na kojem živi. Stoga bi bilo dobro da se pre konzumacije imele prvo konsultujete sa svojim lekarem i pokušate usvojiti jednostavno pravilo – samo umereno da bi bilo čudotvorno.

Imela iscador
Imela iscador

PRIMENA IMELE INJEKCIJOM – PREPARATOM Escador™ i dr

Injekciju treba dati duboko pod kožu. Ako se injektira previše plitko pod kožu, mogu se pogoditi živci osetlivi na bol koji tuda prolaze. U tom je području povećana i opasnost od alergija.
Paziti: Primena imele može dovesti do gubitka cinka. Cink treba kontrolisati i po potrebi nadomestiti!

Ako je moguće, mesta uboda injekce trebala bi biti što bliže tumoru, u razmaku od najmanje 3 cm. “Injekcijski sat” pokazao se osobito dobrim na trbuhu oko pupka. Injektira se u udaljenosti širine šake od pupka, pri čemu se kod svake ponovne injekce mesto uboda pomiče svaki put za dva sata.
Kod Iscador™- preparata potrebno je nakon 14 injekcija (= 2 pakiranja po 7 komada) načiniti pauzu od nedelju dana, a zatim ponovo nastaviti terapijom.

Ako su kod visoko rizičnih pacijenata injekce potrebne svaki drugi dan, nakon 7 dana učini se trodnevna pauza.
Kad bolest poprimi zadovolavajući tok, intervali se povećavaju: u 2. godini na dva nedelje i u 3. godini na 3 do 4 nedelje. Godišnje se ipak ne bi smelo dati manje od deset serija po 7 ampula.
U međuvremenu je terapija imelom kod Iscador™- preparata napredovala. Preparati sadrže uvek istu određenu količinu lektina s oznakom Iscador™ M 5mg i Iscador™ Qu 5 mg Spezial. U našoj praksi daje se prednost novim preparatima.

• Anti-hormonska terapija kod tumora osetlivih na hormone ne pokazuje kontraindikace na terapiju imelom.

IMELA I PROFILAKSA METASTAZA

Klasična medicina takođe se trudi da terapijom obuhvatiti sve metastaze. Taj cilj, uprkos agresivnim terapijama, ostaje nažalost često samo nerealna želja.

Kroz terapije visokog rizika i sa znatnim nuspojavama smanjuje se doduše često veličina i broj metastaza, ali se time ne produžuje ukupno vreme preživlavanja.

Jer zbog supresivnih (agresivnih) mera obrambene snage organizma toliko oslabe, da bi pacijent sigurno duže poživeo bez ikakvih (klasično-medicinskih) tretmana.

Tu nastupa terapija imelom, jer je sprečavanje nastanka metastaza, njihovog rasta i broja, upravo njezin domen. Metastaze, t. njihova profilaksa tretiraju se u principu kao primarni tumori. Tehniku primene imele treba proučiti u upstvima koje navode farmaceutske firme.

Imela i prirodno lečenje raka, pacijenti uglavnom sami daju injekce i to 2 x nedeljno u predelu trbuha, uz stalno menjanje mesta uboda. Početno delovanje je gotovo neprimetno. Lagani porast telesne temperature je dobrodošao, pacijenti je po pravilu osećaju kao prijatno, jer često pate od zime. Povišena temperatura retka je pojava..

• Kod imele se radi o biljnom ekstraktu s mnogo čestica bjelančevina. Teška reakcija u smislu anafilakse mora se uzeti u obzir, uprkos savesno provedenom MORA- testiranju. U ordinaciji moraju zato biti na raspolaganju sledeći preparati: adrenalin, preparati kortizona i antihistaminici. Na raspolaganju bi trebao stajati i aparat s kiseonikom.

Terapija imelom preporučuje se pacijentima nažalost često samo za jačanje imunološkog sistema i kod stanja iscrpljenosti. To ne bi smeo biti slučaj, jer terapija imelom predstavlja visokovrednu terapiju, koju bi trebalo koristiti samo u slučaju prave potrebe.

Razlog za suzdržanost prema terapiji imelom leži u okolnosti, što se delotvornost sastojaka imele sastoje od bilnih bjelančevina, koje mogu izazvati alergije. Kroz nepromišljeno korištenje može se s vremenom razviti preosetlivost, tako da se imela više ne može koristiti u svoju pravu svrhu, t. u terapiji tumora. Treba svakako napomenuti, da je alergija na imelu prilično retka. Ona nastupa češće kod pacijenata alergičnih na glavočike i pelud, kao i kod pacijenata s poli-alergičnom dijatezom (pacijenata koji naginjaju različitim alergijama).

Pre primene terapije pacijente treba ispitati, odnosno testirati.

ALERGIJSKE REAKCijE NA IMELU

Ukoliko nakon injekce imele nastupe trenutni simptomi kao vrtoglavica, tahikardija, osećaj teskobe ili slabosti, dovoljna će biti injekcija mešavine kalcijuma / magnezijuma (npr. Sandoz™ 10%, Magnesiocard™). Ako se simptomi i dalje pogoršavaju, tako što nastupaju teškoće s disanjem i izbija znoj, onda je potrebna intravenozna injekcija nekog antihistaminika (npr. Fenistil™).

Ako se kod kućne primene kod pacijenta pojavi svrabež, crvenilo ili oteklina, po pravilu može sam sebi pomoći kalcijumom u šumećim tabletama i stavlanjem hladnih obloga na pogođena mesta.

Pre nego što se krene na pojedinosti u vezi s imelom, treba proučiti ograničenja.

KONTRAINDIKACijE IMELE

Kod sledećih tumora ne sme se koristiti imela:
– primarni tumori mozga,
– Hodginkova bolest (limfogranulomatoza),
– primarni tumori kičmene moždine
– Non-Hodgkin limfomi
– leukemije
– plazmacitom
– metastaze u mozgu

Terapije imelom treba izbjegavati kad je stanje tumora povezano s povišenom temperaturom i upalnim procesima, jer imela ima upalno delovanje s povišenjem temperature. Takva situacija se može pojaviti kod gore navedenih tumora, a isto može biti npr. i slučaj kod karcinoma bronhija.
Kod tumora mozga treba odustati od terapije imelom iz razloga jer postoji opasnost od povećanja pritiska u mozgu koji izaziva imela pojačavajući prokrvljenost (cirkulaciju) u mozgu.

Isto tako, od terapije imelom treba odustati kod tumora krvnih sudova, jer delovanje imele na stimulaciju imunološkog sistema može još više podstaći napredovanje (progresiju) tumora.

Dalje kontraindikace pojavluju se kod aktivne tuberkuloze kao i kod hyperthyreose (hipertireoza-pojačani rad štitnjače).

Pored korištenja u tumorskoj terapiji, imela se u nove vreme dokazala i u terapiji reumatskih obolenja, gde utiče na pobolšanje stanja kod tih bolesti – tipičnih pogoršanja CD4 / CD8 Ratio.