Ishrana kod hemioterapije

Traktat o ishrani kod hemioterapije

Saznaj više na našem video kanalu

Jedna od prvih stvari koje nas pitaju je ishrana kod onkoloških bolesnika. Posle preko pet godina rada i nekoliko hiljada pacijenata koji su prošli kroz naše savetovalište, generisalo se nekakvo iskustvo kada je ishrana onkoloških bolesnika u pitanju. Namera nam je da ovim tekstom pomognemo svima koji su u nedoumici kako se hraniti.

Primetili smo da svi odjednom krenu u neki prehrambeni ekstremizam, kao da u promeni ishrane leži spas od bolesti. Kao da pokušavamo da promenom ishrane okajamo neke grehe našeg predhodnog zdravog perioda života. Prva stvar koju skoro svi urade (posebno pred hemioterapiju) je da izbace meso iz prehrane, kao da je ono krivo za nastanak bolesti, tj izbacivanjem mesa mi ćemo se izlečiti. Kroz naše savetovalište je prošlo: vegetarijanaca, vegana, makrobiotičara, frutomana, ribojeda, mesojeda, svaštojeda (izvinjavamo se ako smo neke zaboravili da spomenemo), znači taj način ishrane ih nije spasao.

Hajde da malo sagledamo realno stanje kada je prehrambeni ekstremizam u pitanju. Mnogi odjedanput pređu na veganstvo ili vegetarijanstvo! Pogledajte ovaj (veoma mali)  spisak poznatih, dugogodišnjih vegana, vegetarijanaca, frutomana koji su umrli od kancera:

  • Stive Jobs osnivač Apple, frutoman, rak pankreasa
  • Linda McCartney, vegan, rak dojke
  • Robin Gibb, vegan, rak jetre
  • Adam Yauch, vegan
  • Harvey Milstein, propagator sirove ishrane, rak debelog creva
  • Michio Kushi, osnivač makrobiotike, rak pankreasa (kao i njegova žena i ćerka)

Znači ovaj vid ishrane nije garancija da ćete pobediti rak, čak šta više, primetili smo da nagli prelazak na ovaj način ishrane izaziva patnju kako duše tako i tela. Posebno podvlačimo, da kada je hemioterapija u pitanju od 10 prehrambenih ekstremista 60% njih veoma loše prođe u zdravstvenom smislu, a i kraće prožive (molim Vas da razumete da je ovo samo naša iskustvena opservacija, nije nam namera da utičemo ni na koga kako da se hrani, ali činjenice su činjenice).

Ono što treba znati, to je da se tumorska ćelija hrani isključivo glukozom. Glukoza stiže u naše telo kroz ugljene hidrate: šećer, fruktozni šećer, med (jedna kašika meda je kao 1,8 kašika šećera), skrob (koji je u svim žitaricama). Normalno treba našem telu i glukoza, ali realno ne u količini u kojoj je sada unosimo. Realno ako se vratite u period kada nije postojala ova prehrambena industrija, znači pre sto godina, narod je sve jeo. Kada? Kada mu priroda ponudi.

Nije npr. normalno a ni prirodno jesti voće 365 dana u godini. Naše telo ne luči iste enzime zimi, na proleće, leto i jesen a opet mi ga bombardujemo onim za šta ono nije spremno. Voće je u našim glavama poprimilo ikonotaciju super hrane a što ono realno nije. Uostalom omiljeno pitanje pisca ovih redova je „kažite mi molim Vas koja je razlika između voća i povrća?“ I jedno i drugo ima vitamine i minerale, samo voće ima još i šećer. A šećer je realno više potreba mozga a ne tela. Mi našu slabost prema šećeru u voću pravdamo njegovom nazovi lekovitošću! Elem, posebno za onkološke bolesnike, ne jedite preterano voće jer fruktoznim šećerom hranite tumorsku ćeliju. Naravno ne treba se odreći sto posto voća. Pojesti  sezonsko voće je nekada čak veoma zdravo, jer vam duša ne pati (a to nije dobro).

Jelo se i meso, retko ali se jelo, naročito zimi kada je moglo da se čuva i kada nam i treba energetski. To sada važi i za pacijente koji su na hemioterapiji, jedite meso naročito konjsko (ako možee da ga nabavite), posebno kada vam padne krvna slika. Naročito jedite slaninu i to onu belu (sapunjaru) jer se pod dejstvom želudačne kiseline masti pretvore u saponine i tako nam pomalo štite zidove želuca (iz tog razloga Vam se daje ranisan ili controloc). Od hemioterapije strada i sluzokoža digestivnog trakta, iz tog nastaju problemi u celom digestivnom traktu, pa zna da se desi opstipacija ili jaka dijareja. Odvano se zna da su supe od kostiju najbolji način da obnovite sluzokožu digestivnog trakta. Mali savet, kod mesara kupite šuplju kost, zamolite ga da vam je prepolvi pa je kuvajte jedno dva sata u vodi. Posle, kada se taj bujon ohladi isporcijašite ga i stavite u zamrzivač i od toga svaki dan pravite čorba ili supe, to je jedan od načina da pomognete obnavljanje sluzokože digestivnog trakta.

Dobro obratite pažnju na signale koje vam telo za vreme hemioterapije šalje u smislu šta jesti, veoma često osećaćete potrebu za nekom posebnom namirnicom (imali smo slučajeva kada su nam pacijenti pričali da im se jela samo određena vrsta povrća i da su se tada veoma dobro osećali, svi su govorili da im je supa ili čorba prijala). No, ima situacija kada su nuspojave HT takve da se pojavi gubitak apetita, to morate pobediti iz glave. Apsolutno je potrebno da jedete. Ako Vam se desi da izgubite osećaj za ukus ili se pojavi metalni ukus u ustima, evo malog trika, koristite puno začinskog bilja kao što je bosiljak, origano, nana, beli luk i sl u ishrani, na taj način možete postići da hrana bude ukusna. Veoma je važno da se za vreme HT uobročite, da jedete češće kako želudac ne bi radio na prazno. Obratite pažnju da je potrebno mnogo više vremena i kiseline da se svari presna hrana što je posebno važno kod HT i problema sa želucem. Znači tada barem malo blanširajte povrće.

Mleko i mlečni proizvodi. Najzastupljenija alergija u ljudskom rodu je lakto alergija (alergija na kravlje mleko), ali su mleko i mlečni proizvodi veoma zastupljeni u našoj ishrani. Morate znati da nama enzimski više odgovara kozje mleko nego kravlje mleko. Primetili smo da mnogima (posebno pacijenti sa problemima jetre) prija kozje mleko, sir i surutka. Naš savet je da to i probate. Posebno podvlačimo mlad sir koji bi bilo dobro da uzimate zajedno sa mlevenim semenom lana (mleveni lan odličan laksativ, bitno za detoksikaciju digestivnog trakta).

Izbacite misticizam iz ishrane on nam čini loše. Evo Vam primer, svi pričaju o alkalnoj ili kiseloj hrani koja utiče na PH vrednost tela. Kao prvo, kako se određuje kiselost nekog prehrambenog proizvoda. Artikal se spali pa se onda određuje PH vrednost pepela, mi ne jedemo pepeo. Kiselost našeg tela je nije svugde ista to naše telo samo određuje, pročitajte ovaj tekst koji će Vam sve lepo objasniti.

Sumarno jedite sve kao što su se naši stari hranili, primereno dobu godine i potrebama vašeg tela. Normalno maksimalno izbacite iz ishrane industrijske proizvode, mislim da je glupo da uopšte pišem o tome tj. o aditivima i otrovima koji su sastavni deo moderne prehrambene industrije. Ishrana treba da vam bude izvor energije i zdravlja ali tako da sve bude izbalansirano. Bežite od ekstremizma bilo koje vrsta, mnogo ne znači i dobro. Nemojte zaboraviti da je narod koristio post nekoliko puta godišnje da bi se telo detoksikovalo u tu možda leži ključ uspeha.

Nemojte verovati baš svemu što se reklamira, uložite samo malo logičnog razmišljanja i dobićete prirodan i realan odgovor. Sada su u modi razne seckalice (multi praktici) za pravljenje nutri buleta (čitaj nutritivni metak), ah kako pompezno to zvuči. Da li stvarno verujete da ta mašina može bolje da isecka tj samelje hranu od naših zuba. Pri tome zaboravljate da se prvo varenje hrane dešava u ustima pod dejstvom pljuvačke, potom hrana silazi u želudac i tu se nastavlja proces varenja. Kada popijete hranu iz seckalice preskočili ste veoma važan momenat procesa varenja i samo dodatno opteretili želudac i sada je on u stresu da odradi ono što vaša usta nisu uradila. Realno tako ste u sebe uneli samo nutri ćorak.

Miloš Savićević