Segidrin nuspojave


http://store.verauzivot.com/2014/02/vera-facebookmali.jpg

Saznaj više

Segidrin hidrazin sulfat može prouzrokovati alergijske reakcije. Prijavljeni su slučajevi osipa. Segidrin nuspojave i upozorenja  FDA i US Department of Health and Human Services su utvrdili da Segidrin hidrazin sulfat može prouzrokovati kancer ako se žvaće. Segidrin je iritans kože i sluznica . Kada se proguta, u nuspojave se ukljućuju slabost pojačani impulsi u mišicima, mučnina, povraćanje, svrab ( uz cešanje), glavobolja, vrtoglavice, nesanica, nepravilno disanje, zbunjenost, nizak nivo šećera u krvi, letargija, nasilno ponašanje, umor, napadi, koma i periferne neuropatije ( Bolest koja je vezana za abnornmalno funkcionisanje nervnog sistema ). U maloj kliničkoj studiji , kod dvoje pacijenata prijavljeno je znojenje.  Periarteritis nodosa i  lupus su takodje povezani sa hidrazinom. Polyarteritis nodosa je ozbiljno oboljenje krvnih sudova gde se male i srednje arterije oštećuju zbog delovanja patoloških imunih ćelija. Lupus je hronično upalno oboljenje koje može napasti razne delove tela, naročito kožu, zglobove, krv i bubrege. Hidrazinje povezivan sa niskim krvnim priitiskom, aritmijama, septičnim šokom, kongestivnim srčanim Manama. Prijavljen jei sučaj fatalnog otkazivanja jetre i bubrega.
Studije na ljudima su ukazale na mogući tromboflebitis (Zapaljenje vena ) iako je nerazjašnjeno kada se lek otpuštao. Jedan od izveštaja govori u prilog povećanoj agregaciji trombocita ( nastanku ugruška) nakon primene hidrazin slufata. Zabeleženi su i slučajevi metemoglobinemije ( stanje u kom je gvožđe koje se nalazi u hemoglobinu defektno i ne može da transportuje kiseonik do organa). Segedrin može prouzrokovati parestezije (trnjenje mišića), artralgije ili bol, depresiju, poremećaj čula ukusa, tikove kapaka, usporen govor, štucavicu i može loše uticati na regulaciju finih motornih funkcija, Pažljivo koristiti uz lekove koji su toksični za jetru i bubrege kod pacijenta koji pate od pomenutih oštecenja.
Segidrin snižava nivo šećera u krvi. Naročito obratiti pažnju na pacijente obolele od dijabetesa ili hipoglikemije i na one koji uzimaju lekove, čajeve ili suplemente koji utiču na nivo šećera u krvi. Neophodno je pomno i redovno pratiti glikemiju od strane lekara i farmaceuta.

Segidrin može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Obratiti pažnju na pacijente koji pate od povišenog pritiska i od njega se leče.
Pažljivo koristiti uz sedative, antihistaminike, antipsihotike, bleomicin (hemioterapijski lek ) i antipsihotike. Izbegavati primenu uz antidepresive  (inhibitori monoamino oksidase, selektivne inhibitore serotonina, triciklične  antidepresive), meperidin, simpatikomimetike, ciklobenzaprin, dekstrometofan,

Trudnoća i dojenje
Segidrin  se ne preporučuje u trudnoći i tokom dojenja usled nedostatka broja kliničkih studija i dokaza.