Sikavica ta magična biljka za detoksikaciju

Živimo u svetu u kome je bolest u stalnom porastu. Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje, s obzirom na životnu sredinu koja nas okružuje. Postoji mnogo toksičnih materija koje nas okružuju, a nalaze se u hrani, vodi, vazduhu itd. Važnost detoksikacije je danas veoma velika i postoji veliki broj načina da očistimo naš organizam od nagomilavanja toksičnih materija koje se zadržavaju tokom dužeg vremenskog perioda.

Ovde govorimo o detoksikacija jetre najvećeg organa u trbušnoj duplji – jetre. Bez jetre, čovek ne može da preživi. Ovo je posebno važno kod onkoloških bolesnika koji su na HT, jer jetra mora da pročisti citostatike (otrove) koji su u telu. Dugogodišnnje iskustvo je pokazalo da pacijenti koji su na vreme radili detoksikaciju tela a posebno jetre za vreme trajanja terapije su imali izuzetno dobre rezultate kai smanjene nuspojave HT.

Funkcije jetre su brojne:
– U jetri se odvija veliki deo metabolizma proteina, lipida i ugljenih hidrata.
– Jetra ima jednu od najvažnijih uloga u procesima koagulacije krvi.
– Jetra ima najveću ulogu u odbrani organizma od mnogobrojnih toksičnih materija koje se stvaraju u endogenom metabolizmu. U egzogene toksične materije ubrajaju se i brojni lekovi, čiji se metabolizam obnavlja u jetri.
– Jetra ima ulogu u metabolizmu bilirubina.

Stoga savetujemo da koristite sikavicu u terapiji detoksikacije jetre.

Biljka Sikavica je poznata u narodu kao odličan lek za hronična obolenja jetre, žući, slezine, žutice, za čišćenje organizma i jetre od kandide i njenih otrova…
Sikavica (Silybum marianum),  je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka. Sikavica je veoma slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju, ali to nisu iste biljke. Sikavica je pokrivena maljavim, belo prošaranim listovima. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvetnu glavicu. Cvetovi i listovi su posuti žučkastim bodljikama. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini na leto. Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Aktivni sastojak iz sikavice zove se silimarin.  Naučno je dokazano da silimarin obnavlja stanice jetre i potiče njihov rast. Silimarin povećava nivo glutationa u jetri za 35%. Glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre, i njegov nivo pada ako smo svakodnevno izloženi visokim dozama toksina. Sikavica štiti jetru od razarajućeg delovanja mnogih lekova te ima moć da iz organizma izbaci hemikalije, alkohol, teške metale i radijaciju.

Preliminarna medicinska istraživanja pokazuju da bi silimarin mogao aktivno delovati na sprečavanje rasta stanica raka prostate.

Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani, i dokazano pomaže kod mamurluka. Ova biljka jača organizam, reguliše probavu  i pomaže kod opstipacije.

Manje je poznato da je sikavica veoma korisna za kardiovaskularni sistem. Ova biljka zaustavlja krvarenja i jača krvne puteve. 

Većina smetnji prouzrokovanih slabošću kardiovaskularnog sistema i srca nestaje pod delovanjem ove biljke – migrene, vrtoglavice, niski krvni pritisak, umor…

Sikavica efikasno leči sve vrste alergija, napade urtikarije i astme. Ova biljka se takođe koristi u lečenju bolesti nadbubrežne žlezde, kod upale slepog creva kao i psorijaze. Sikavica deluje poput estrogena pa može stimulisati proizvodnju mleka kod dojilja i podsticati redovan ciklus.

U nekim studijama se pokazalo da sikavica može normalizovati nivo holesterola. 1986. godine odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.

Silimarin sve više dobija na važnosti jer je jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre kod hepatitisa i ciroze jetre.

– Sikavica je jedini lek kod trovanja smrtonosnom gljivom zelenom pupavkom (Amanita phalloides) što ne osporava ni savremena farmaceutska industrija.
Način pripreme i upotrebe lekovitih sastojaka sikavice:
Sikavica se uzima u obliku čaja ili kapsula i u kombinaciji sa drugim biljkama.

Jedna čajna kašika fino mlevenog ili zdrobljenog semena se zalije sa 2dcl ključale vode, poklopi i ostavi 15 minuta, i pije se lagano u malim gutljajima pre jela, prvih mesec dana 2 – 3 puta dnevno. Posle toga dovoljno je samo izjutra.

Za više informacija obratite nam se na 0616353018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *