Sistemska Kandida

Sistemska Kandida

Kada je u pitanju sistemska kandida teško je odrediti tačnu dijagnozu. Kandida je sastavni deo naše mikro flore i ima svoju funkciju da čisti neke toksine iz našeg tela. Kada se otkrije kandida u uzorcima stolice, urina i li krvi, ne može se reći da neko boluje od hronične kandidijaze. Svako od nas reaguje različito na veliki broj kandide u telu. Neko može imati veliki broj kandide u telu a imati minimalne simptome, dok neko ko je manje otporan na njene mikotoksine a neko ko ima mali broj kandide može imati veoma jako izražene simptome. Kandida je uzrok mnogih bolesti i doprinosi razvoju mnogih drugih bolesti kao št su rak (dr Simoncini) ilii Hashimoto.

Ona je uglavnom povezana sa problemima u digestivnom traktu, genitalnom traktu, problemima imunog sistema kao i kožnim oboljenjima. Iz tog razloga je teško izvršiti dobru dijagnostiku.

Kod dijagnostike sistemska kandida koriste se nekoliko laboratorijskih testova: stolica, urin, bris usne duplje, bris grla, bris kože i testiranje krvi. Ovde može nastati problem kako se tumače laboratorijski nalazi jer je kandida deo naše mikroflore. Neke laboratorije daju opisne rezultate npr:

Izolovana Candida spp u velikom broju

Izolovana Candida spp u malom broju

Gljivice Candida nisu izolovane

A neke labortorije broje kolonije kandide

Ovakvi podaci teško da mogu da daju sliku stanja u organizmu i koliko je neko oboleo tj reaguje na prisustvo kandide.

Dijagnoza ovog gljivicnog oboljenja u genitalnom predelu  se postavlja mikroskopskim pregledom razmaza materijala uzetog sa zahvaćenog dela vagine, glansa penisa ili prepucijuma. Ponekad lekar i  samim pregledom po karakterističnom izgledu može zaključiti da se radi o infekciji Candidom albicans.

Kod plućnog oblika postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, radiografije pluća, laboratorijskih analiza, dokaza kandide u sputumu.

Često se na dobrim kvantnim aparatima može locirati gde je kandida u telu.

Analiza krvi može dati rezultate na povišeni nivo  IgM,IgA, i IgG antitela. IgM ukazuje na trenutnu infekciju i vezano je za akutno stanje bolesti i izloženost kandidi. IgA antitela upućuju kao i kod IgM rezultata na akutnu infekciju i obično je vezana za infekciju sluzokože (usna duplja, vagina, creva) IgG ukazuje na staru infekciju jer kada počne da opada nivo IgM antitela nivo IgG antitela raste i ostaju dugo u telu pošto je infekcija prošla.

Normalno je prisutna u želucu i crevima ali se može prekomerno razmnožiti čak toliko da izazove probleme na polnim organima. Kada je infekcija u toku, izbegavati sintetičko rublje. Nositi pamučno koje je oprato na visokim temperaturama bez korišćenja hemijskih iritanasa.

Kandida  proizvodi različite toksine (otrove) i loše alkohole. U crevima ovo može dovesti do stvaranja gasova sa nadimanjem, grčeva i neredovne stolice. Limfni čvorovi na crevima bivaju zatrovani, što vodi daljem slabljenju imunog sistema sa sklonostima nekim infekcijama i slabljenju odbrambene moći organizma. Otrovne supstance kroz crevni zid dospevaju u krv i odavde najpre u jetru, naš najvažniji organ za detoksikaciju, gde se jedan deo otrova razgrađuje. Ovim jetra često biva znatno opterećena. Ostatak otrovnih supstanci dospeva u druge organe i može, na primer, prouzrokovati simptome kao što su:

  • Pojava promena na koži i noktima i u vidu atletskog stopala.
  • Osećaj hroničnog umora, iscrpljenosti i bolova u mišićima
  • Simptomi kod sistema za varenje mogu biti zatvor, gasovi i proliv…
  • Uz autoimune bolesti kao što je Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, psoriaza, sklerodermia, čak i multipla skleroza …
  • Teškoće u koncentraciji
  • Razni ekcemi i osipi
  • Razdražljivost, nagle promene raspoloženja, uznemirenost, depresija
  • Vaginalne i urinarne infekcije, rektalni i vaginalni svrab
  • Žestoke sezonske alergije i svrab u ušima…
  • Žudnja za ugljenim hidratima… hleb, šećeri, čokolade…

Kako lečiti sistemsku kandidijazu.

Dosadašnja medicinska praksa lečenja kandide u blažim oblicima podrazumeva lečenje anti -fungalnim  lekovima u trajanju od mesec dana. U težim slučajevim terapija se sprovodi u bolničkim uslovima. Nažalost retultati su relativno skromni i kandida se vraća.

Definitivno postoji nekoliko načina koji apsolutno mogu ukloniti kandidu koja je u velikom broju prisutna u telu i ukloniti simptomatiku iste. Nemojte zaboraviti da svi uvek moramo imati kandidu u sebi jer je ona sastavni deo naše mikroflore. Bitno je da je naš imuni sistem prepoznaje i drži pod kontrolom. Stoga je ključ uspeha IMUNITET našeg organizma, evo kako se to može postići.

Kao prvo morate da shvatite da je borba protiv kandide veoma dugotrajna i traje najmanje šest meseci ako ne i duže. Evo šta sadrži terapija potrebna za trajno rešenje problema sa knadidom:

Savetujemo Vam da se obratite Poliklinici Naturalia koja veoma uspešno primenjuje nevedene terapije u borbi protiv kandide. Ali zampamtite da je borba dugotrajna i da je jedini način da je pobedite Vi čvrsto rešite da sprovedete u delo sve navedeno, posebno ishranu!!!

Za više informcija obatite nam se

0616353018

Miloš Savićević